هرگونه فعالیت جسمانی یا ذهنی که به صورت انفرادی یا جمعی انجام شود و موجب کسب لذت کودک شود به انواع بازی های کودکان اشاره میکند. پرداختن به بازی های متفاوت و متنوع از ویژگی های بارز کودکان است. با این ویژگی میتوان به احساسات یک کودک از روی نوع بازی ای که انجام میدهد پی برد. مثلا یک کودک برای نشان دادن پرخاشگری خود از بازی هایی که بتواند در آن اعمال حمله و تخریب انجام دهد را انجام میدهد. پس انواع بازی های کودکان نشان دهنده نوع روحیات آن ها است.
بازی های کودکان میتواند جنبه های متفاوتی داشته باشد. یکی از انواع این بازی ها ، بازی جسمی است. این نوع بازی برای تخلیه انرژی اضافی کودکان بسیار مفید است و کودک در آن با انجام فعالیت جسمی، خستگی و بی حوصلگی خود را رها سازی کرده و نسبت به ترشح هورمون آدرنالین در بدن میشود که موجب شادی کودک میشود. این نوع بازی ها نیاز به یک فضای مخصوص دارد. همچنین توان جسمی کودک نیز در انجام این نوع بازی ها حائز اهمیت است. درضمن این نوع بازی ها میتوانند به صورت گروهی یا تکی صورت بگیرند.
یکی از انواع بازی های کودکان، انجام عمل تقلید است. این تقلید ممکن است تقلید یکی از اعضای خانواده اش مانند پدر، مادر یا خواهر و برادرش باشد. یا ممکن است یکی از دوستان خود را تقلید کند. حتی تقلید صدای حیوانات، ماشین ها و یا حتی انواع اشیا مختلف نیز از بازی هایی است که کودکان در این سن میتوانند انجام دهند. این کار به کودکان حس خوب و لذت بخشی خواهد داشت. حتی کودکان در مدرسه نیز اقدام به تقلید معلمان خود میکنند. اما رفته رفته این رفتار ها تغییر پیدا کرده و در سن نوجوانی نسبت به تقلید هم سن و سال های خود میکنند. لازم به ذکر است که انواع بازی های کودکان از جمله بازی های تقلیدی، به شکل گیری شخصیت کودک کمک به سزایی خواهد داشت.
از انواع بازی های کودکان بازی های نمایشی است. در این نوع بازی ها، نیازهای کودک، احساسات و عواطف و روحیات کودک مشخص میشود. این نوع بازی ها موجب شکوفایی روح درون کودک میشود و میتوان از روح درون کودک با خبر شد. بازی های تقلیدی و نمایشی باهم مشابه هستند. اما در بازی تقلیدی، کودک سعی در تقلید یک نقش را دارد اما در بازی نمایشی، کودک سعی دارد برداشت های خود از نقش را در بازی پیاده سازی کند.
یکی از انواع بازی های کودکان ، بازی های نمادین میباشد. این نوع بازی ها اصولا از سن دو سالگی کودک آغاز میشود و تا نه سالگی کودک ادامه خواهد داشت. این نوع بازی ها زمانی شروع میشوند که کودک از زبان درک کاملی دارد و میتواند به درستی از آن استفاده کند. میتواند از علائم و نمادهای زبان استفاده کند. اما نکته مهم در اینجاست. در میان انواع بازی های کودکان، بازی های نمادین با سایر بازی ها تفاوت مهمی دارد. در بازی های نمایشی و تقلیدی، کودک سعی دارد از اشیاء و وسایل محیط اطراف خود استفاده کرده و به ایفای نقش بپردازد.
یا از طریق این اشیاء، اقدام به نشان دادن امیال خود میپردازد. اما زمانی که کودک توانایی دست یابی به وسایل مورد نیاز خود را نداشته باشد یا کلا اشیاء مورد نظر او در دسترس وجود نداشته باشد، اقدام به انجام بازی نمادین میکنند. در این نوع بازی دنیای کودکان تغییر پیدا خواهد کرد و عناصر جدیدی در آن حضور خواهند داشت. یعنی تمام واقعیت ها نقض شده و شکل آن ها تغییر پیدا خواهد کرد. به عبارتی دیگر، تمام وسایلی که وجود ندارند، با اشیاء دیگر نمایش داده خواهد شد.
یکی از مهم ترین و مفیدترین انواع بازی های کودکان، بازی های آموزشی است. در این نوع بازی ها سعی میشود علاوه بر سرگرمی کودک، مسائل جدیدی نیز به او یاد داده شود. به عبارتی، این نوع بازی ها موجب تقویت قوای ذهنی و احساسی کودک خواهد شد. از جمله این بازی هایی که میتوان به آن اشاره کرد، پازل است. در این نوع بازی علاوه بر سرگرم شدن، نیروی تشخیص و تجسم کودک نیز فعال خواهد شد.
منبع:
http://www.mykidsadventures.com/