ریفلاکس معده نوعی بیماری است که در نوزادان مشاهده میشود و خود را با علائمی مانند بالا آوردن غذا، استفراغ، رشد ضعیف، مدفوع خونی و سرفه مزمن نشان میدهد که نشان دهنده ریفلاکس است و باید هرچه سریعتر نسبت به درمان ریفلاکس در نوزادان اقدام کرد. ممکن است این علائم گاهی نشان دهنده ریفلاک نیز نباشد اما باید هرچه سریعتر نسب به درمان آن ها اقدام کرد تا مشکلات بزرگتری پیش نیاید.
در این مقاله روش های درمان ریفلاکس در نوزادان با روش های خانگی مورد بررسی قرار گرفته است که میتوانید با آن ها آشنا شده و در صورت پیش آمدن چنین مشکلی اقدام به درمان نوزادان خود کنید.
ریفلاکس معده در نوزادان باعث میشود تا سخت بخوابند. یعنی در زمان های نادرست میخوابد و این موضوع موجب بهانه گیری نوزاد میشود. خواب یکی از روش های درمان ریفلاکس در نوزادان است. پس باید ابتدا مقدمات یک خواب راحت را برای نوزادتان فراهم آورید. برای این کار میتوانید زیر سر نوزاد را بلند تر کنید. با این کار مانع برگشت غذا از معده به مری خواهید شد. به بغل خواباندن نوزاد نیز یکی از این روش هاست. درضمن، بعد از غذا خوردن نوزاد، نیم ساعت او را به حالت نشسته نگه دارید.
یکی از راه های درمان ریفلاکس در نوزادان استفاده از ماساژ منظم است. این کار موجب عملکرد بهتر سیستم گوارشی کودک و بهبود عملکرد تنفسی نوزاد میشود. یکی از عصب هایی که وظیفه کنترل گوارش را در بدن به عهده دارد، عصب واگ است. با ماساژ دادن، موجب تحریک این عصب میشوید که در نهایت باعث پیشرفت سریع سیستم گوارشی شده و به عنوان یک راه درمان ریفلاکس در نوزادان میشود. برای این کار میتوانید نوزاد خود را بخوابانید و بر روی شکمش روغن زیتون بریزید و به مدت سه تا چهار دقیقه ماساژ دهید. پس از آن اقدام به ماساژ پشت کودک کنید و سپس دست ها و پاهای او را ماساژ دهید. اما به یاد داشته باشید تا کودک را بعد از خوردن غذا ماساژ ندهید.
استفاده از سرکه سیب یک راه موثر برای ریفلاکس در نوزادان است. سرکه سیب موجب ایجاد تعادل در اسید معده میشود و در نهایت موجب هضم آسان غذا میشود. همچنین سرکه سیب موجب تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد و نوزاد را در مقابل بیماری ها حفظ خواهد کرد.
یکی دیگر از راه های درمان ریفلاکس معده در کودکان استفاده از بابونه است. بابونه خاصیت آرام بخش و ضد انقباض است. به هضم سریع تر غذا کمک میکند و موجب کاهش درد نوزاد میشود. میتوانید با نصف قاشق چایخوری گل خشک بابونه و ریختن آن در داخل آب داغ و درنهایت سرد کردن آن، هر روز یک تا دو قاشق چایخوری به نوزادتان بدهید تا درمانی برای ریفلاکس معده برای نوزادتان باشد.
نعناع نیز همانند بابونه عمل میکند. یعنی خاصیت ضد تشنج و آرامبخش دارد. نعناع باعث منظم شدن سیستم گوارشی میشود و موجب درمان ریفلاکس در نوزادان یا حداقل کاهش علائم آن میشود. نحوه استفاده نعنا برای مادر و نوزاد متفاوت است. مادرانی که شیر میدهند باید روزانه سه بار چای نعناع مصرف کنند. برای نوزاد خود نیز باید روزانه دوبار، یک قاشق غذاخوری روغن نعناع بر روی شکمش بریزید و به صورت چرخشی و آرام ماساژ دهید. این عمل موجب درمان ریفلاکس در نوزادان یا کاهش آن و همچنین کاهش التهاب میشود.
ممکن است نوزاد شما به دلیل نفخ، دچار ریفلاکس معده شده باشد. یکی از راه های درمان ریفلاکس استفاده از رازیانه است. استفاده رازیانه برای مادر و کودک مفید است. پس هر دو میتوانند از رازیانه استفاده کنند. شما میتوانید در یک لیوان آب داغ یک قاشق چایخوری رازیانه بریزید و ده دقیقه منتظر سرد شدنش شوید. سپس هر روز یک قاشق چایخوری به نوزادتان بدهید. خودتان نیز میتوانید پودر رازیانه را به حالت سرغ شده در غذای خود مصرف کنید.
برای جلوگیری یا درمان ریفلاکس در نوزادان درمان دل درد نوزاد بهتر است مواردی را مورد توجه قرار دهید. هیچ وقت نوزادتان را بلافاصله بعد از غذا یا شیر نخوابانید. حداقل بیست دقیقه در حال نشسته باشد. روزانه چند بار در وعده های بسیار کوچک نوزاد خود را سیر کنید. درضمن از لباس های تنگ نیز برای نوزادتان استفاده نکنید.
منبع: